Нашите новини

12 декември 2022 в Новини

ДеБулКо и иновативното роботизирано заваряване – MIG/TIG с автоматична смяна на горелката

Нова роботизирана клетка за МИГ/ТИГ заваряване – DAIHEN

Всички знаем, че за ДеБулКо иновациите са основна цел. За нас автоматизацията и оптимизацията на работните процеси са две изключително важни дейности и именно затова отново въведохме нещо ново – роботизирано заваряване MIG/TIG с автоматична смяна на горелката. Днес ще ви разкажем повече за него!

Заваряване – какво е това?

Заваряването е процес, чрез който се получава монолитно съединение от заварявани части. С други думи – чрез заваряването съединяваме две самостоятелни части в едно цяло. Между тях се получават авто-молекулни връзки, осигуряващи непрекъснатост на структурата в зоната на заваръчния шев, или по-просто казано – тези две части вече трудно могат да бъдат разделени една от друга.

Методи на заваряване

Има различни методи за оптимизиране на заваръчния процес, според различните материали и приложения, включително:

  • Електродъгово заваряване – използва се електрически ток, който разтапя метала. Най-популярните такива методи са MIG (Metal Inert Gas) и TIG (Tungsten Inert Gas).
  • Заваряване с триене (Friction welding) – заваряване посредством триене на два материала – методът може да се използва за неметали.
  • Заваряване с електронен лъч (Electron beam welding) – използва се електронен лъч, който разтопява металите. Методът се извършва във вакуум и обикновено се използва за по-дебели компоненти.
  • Плазмено заваряване – за източник на топлина се използва плазма.
  • Лазерно заваряване (laser welding) – високоскоростен метод, който използва лазерен лъч за заваряването. Той е много прецизен и може да се използва и за неметали.
  • Електросъпротивително заваряване (Resistance Welding) – използва се топлината генерирана от ток между електроди за заваряване на обикновени стоманени компоненти.

MIG заваряване – какво е това?

MIG (Metal Inert Gas) е метод на заваряване, при който се използва активен газ. При този метод се използва метален електрод с консуматив и защитен газ, електрическа дъга се възпламенява между топящ се електрод, като най-често е под формата на навита на ролка тел.

Този метод има редица предимства, като основните са висока производителност и високо качество на заварките. Допълнително, MIG заваряването е много по-евтино от TIG заваряването, а обучението на квалифициран заварчик е по-бързо и безпроблемно. Освен това този процес подлежи на роботизация, тъй като изискванията за точността на заваряваните заготовки и заваръчни приспособления не са толкова високи, както при TIG.

TIG заваряване – какво е това?

TIG (Tungsten Inert Gas) или ВИГ (Волфрам Инертен Газ) е метод за заваряване чрез електрическа дъга в защитена среда. При този метод се използва нетопящ се електрод и защитена среда от аргон с друг добавен газ, като например хелий.

Този метод също има своите предимства, като основното е висококачествени заверки с много прецизен заваръчен шев без пръски и шлаки. Това спестява допълнителни операции за подобряване на финиша. Основният недостатък на метода е, че когато се извършва ръчно, изисква висока квалификация и умения на заварчика. Освен това е доста по-бавен от алтернативния MIG. TIG също може да бъде роботизиран, но в този случай, особено при работа без добавъчен материал, точността може да бъде предизвикателство.

Заваръчна роботизирана клетка OTC DAIHEN (Japan)

Стремежът на ДеБулКо към прилагане на най-добрите и иновативни технологии, както и визията да се предлага най-високо качество на произвеждания продукт, доведоха до решение за инвестиция в една допълнителна роботизирана клетка.

Избраната за това фирма е OTC Daihen, която предлага едно комплексно решение, включващо пълна окомплектовка на заваръчната клетка. Роботът има 2 метра обхват и товароносимост до 500 килограма. Клетката е окомплектована с два токоизточника – един за MIG и един за TIG заваряване с възможност за заваряване с и без добавъчен материал. Всички компоненти са от един производител, което съкращава изключително много внедряването, както и предотвратява рискове от не добра интеграция и последващи несъвместимости. Компонентите са интегрирани и процесите са синхронизирани до съвършенство преди доставката, още в заводски условия.

С помощта на роботизираното заваряване ДеБулКо предоставя на клиентите си бързо и качествено изработване на техните метални конструкции в средни и големи серии – метални детайли от ламарина, тръби и тел, корпуси на изделия, мебели от метал, магазинно обзавеждане, рекламни стелажи и всичко, нуждаещо се от прецизно заваряване.

Ако Ви е нужна повече информация за услугите ни, изпратете ни запитване на info@debulco.bg или ни потърсете на тел. +359888703887.Разглеждайки уебсайта, Вие се съгласявате с нашата политика за поверителност.
Съгласен